wtorek, 17 grudnia 2019

Kiszonki? Warto?

Kiszenie, kwaszenie to sposób konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia (ogórek kiszony, kapusta kiszona) lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe.

W wyniku tego procesu cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy, hamując m.in. procesy gnicia.

Dlaczego jem kiszone ogórki 🥒, marchew 🥕, kalafior, czosnek czy paprykę ❓

✅ Kiszonki to bomba witaminowa
Warzywa podczas procesu kiszenia zyskują więcej witamin i minerałów. Kiszonki są bogate w witaminy A, C, E i K. Dostarczą sporo witamin z grupy B. Jeżeli zaś chodzi o witaminę K, to np. jej źródłem są wyłącznie produkty fermentowane. Dzięki witaminom zawartym w kiszonkach możemy zwiększyć przyswajalność żelaza w organiźmie i poprawić pracę układu nerwowego.

✅ Kiszonki to naturalne probiotyki
Probiotyki korzystnie wpływają na nasze jelita. Pomagają zwalczać pasożyty, bakterie i grzyby. Niezbędne przed, w trakcie i po kuracjach antybiotykowych. A tak naprawdę niezbędne przez cały rok.

✅ Kiszonki wzmacniają odporność
poprzez zasiedlanie jelit w tzw. „dobre bakterie”. ‼️ a to jelita odpowiadają za naszą odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu‼️

✅ Kiszonki wpływają na przemianę materii

✅ Kiszonki są dobre na odchudzanie
Niska kaloryczność (podczas fermentacji tracą kaloryczność), dużo błonnika, który daje poczucie sytości, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom.

✅ Kiszonki odkwaszają organizm
Kiszonki sprawiają, że płyny w żołądku są kwaśne a krew bardziej zasadowa. Przy zakwaszeniu organizmu możemyWażne, żeby nie mylić pojęć. Zakwaszenie organizmu jest złe. Zakwaszenie żołądka, zwłaszcza prawidłowe, jest dobrym zjawiskiem.

✅ Kiszonki wspomagają odporność.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz