Kiszenie, kwaszenie to sposób konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia (ogórek kiszony, kapusta kiszona) lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe.
W wyniku tego procesu cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy, hamując m.in. procesy gnicia.
Dlaczego jem kiszone ogórki 🥒, marchew 🥕, kalafior, czosnek czy paprykę ❓
✅ Kiszonki to bomba witaminowa
Warzywa podczas procesu kiszenia zyskują więcej witamin i minerałów. Kiszonki są bogate w witaminy A, C, E i K. Dostarczą sporo witamin z grupy B. Jeżeli zaś chodzi o witaminę K, to np. jej źródłem są wyłącznie produkty fermentowane. Dzięki witaminom zawartym w kiszonkach możemy zwiększyć przyswajalność żelaza w organiźmie i poprawić pracę układu nerwowego.
✅ Kiszonki to naturalne probiotyki
Probiotyki korzystnie wpływają na nasze jelita. Pomagają zwalczać pasożyty, bakterie i grzyby. Niezbędne przed, w trakcie i po kuracjach antybiotykowych. A tak naprawdę niezbędne przez cały rok.
✅ Kiszonki wzmacniają odporność
poprzez zasiedlanie jelit w tzw. „dobre bakterie”. ‼️ a to jelita odpowiadają za naszą odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu‼️
✅ Kiszonki wpływają na przemianę materii
✅ Kiszonki są dobre na odchudzanie
Niska kaloryczność (podczas fermentacji tracą kaloryczność), dużo błonnika, który daje poczucie sytości, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom.
✅ Kiszonki odkwaszają organizm
Kiszonki sprawiają, że płyny w żołądku są kwaśne a krew bardziej zasadowa. Przy zakwaszeniu organizmu możemyWażne, żeby nie mylić pojęć. Zakwaszenie organizmu jest złe. Zakwaszenie żołądka, zwłaszcza prawidłowe, jest dobrym zjawiskiem.
✅ Kiszonki wspomagają odporność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz